Redesign bordet ditt selv!

God morgen :-)

Først må jeg bare si unnskyld! Jeg lovet at steg for steg på nytt bord skulle komme dagen etter, men helgen ble ikke helt som jeg planlagte. Jeg holdt på å pusse opp en gammel sjenk for en kunde å klarte å gjøre en feil dagen før den skulle leveres :-( Må innrømme at jeg fikk fulstendig panikk og kvalmebye. Men heldigvis så så gikk det kjempe bra :-) Kommer mer om den etter hvert :-) Men nå over til dagens bord :-)

Som tidligere sagt så ønsket jeg meg så sårt nye bord når vi skulle flytte til vårt nye hus, men hadde ikke lyst eller råd til å bruke så mye penger på nye bord når jeg viste at vi hadde budsjett på å pusse opp huset.... Jeg hadde bestemt at jeg ønsket grått på den nye stuen så våre gammle bord passet ikke inn lenger. Jeg begynte å lete på kjøp og salg sider på facebook etter nytt bord og tv-benk i eik, i samme stil som et av bordene vi hadde kjøpt tidligere. Heldig som jeg var endte jeg opp med dette lille bordet og en tv-benk til en total sum av 350kr for begge to <3 Skeidar selger denne serien som heter Trenton og den er langt ifra billig siden møbler i eik er et veldig robuste og sterke. Noe som jeg ønskte for mine møbler siden vi er en småbarnsfamilie.

Nypris hjørnebord - 1999,- (brukt 500,-).

Nypris sofabord -    2999,- (brukt 150.-).

Nypris tv-benk  -    5699,-  (brukt 200,-).

Det er noen svimlende forskjeller på å kjøpe nytt og brukt :-) Men et brukt kan bli like fint og ikke finere <3

Så her kommer oppskrift på beiset bord :-)

 

OBS:

Denne beisemetoden kan KUN brukes på HELTRE som eik og furu. Om det er et Lack bord fra ikea så er det laget av spon eller kryssfiner og det kan ikke brukes om man ønsker et bra resultat! Legger ved bilder for å vise. Om du er usikker på hva bordet du har tenkt å redesigne er laget av er mitt råd å prøve å pusse en flekk på undersiden av bordplaten (siden det er den som skal beises) først så du ikke ødelegger bodet...Ingen ligger under bordet ditt å studerer uansett :-P Som vist på bilde under av eik og furu så ser man tydelig den flotte strukturen i treverket, det er den som gir det flotte og levende fargespillet når man beiser :-)

Steg for steg på beise metoden:

1. Vask bordet grundig med salmiakkvann. Det er ikke noe smart å fjuske med vasken selv om det er den værste jobben :-) Om bordet har tidligere blitt oljebehandlet som mange eik-bord har så bør det vaskes med KRAFTVASK fra Jotun som kjøpes hos malingsforhandler. Olje i treverket forhindrer et bra resultat.

2. Start med å pusse lett over bordbein og rammen rundt som skal være hvit med et fint pussepapir (180). Det er nokk siden det skal males.

Bordplaten (toppen) som skal beises krever litt mere arbeid. Alt av gammel lakk, maling og eventuelt olje må pusses helt bort på bordplaten (toppen). Her vil det være tidssparende og bruke en pussemaskin. Start gjerne med et grovere pussepapir (80) for å få bort det værste. Så puss over med et fint papir (180) for å få en fin overflate uten grove striper. Husk å puss i treverkets retning (følg stripene i treet). 

3. Vask bordet godt å få bort alt av støv. La det tørke!

4. Er bordet helt tørt kan du starte å beise i ønsket farge (jeg har brukt grått). Påfør beisen med pensel i treverkest retning, så tørker du av den overflødige beisen med en gammel t-shirt eller lofri klut. Ikke gnikke og gnure, bare tørke lett over så det ikke flyter. Du vil ikke se hvordan fargen blir før det er helt tørt, så ikke få panikk om det ser grønt ut :-) Når første strøk er tørket er det opp til deg om du er fornøyd med fargen eller ikke. Jo flere strøk du har på, jo mørkere blir fargen :-) På mine bord er det brukt 3 strøk. 

Om treverket reiser seg (blir nupper) når det blir vått så er det bare å pusse lett over med fin pussepapir (180) mellom hvert strøk med beis (når det er tørt). Husk da å tørke bort alt støv før du maler neste strøk.


Vi har brunt gulv (som gulvet på bildet) på stuen i det nye huset og vet at vi ikke kommer til å bytte det med det første. Så jeg valgte å beise bare med grått for da vil trefargen (brun) skjære litt igjennom det grå. Følte at det passet oss mye bedre. Bordene er er grå, men med et lite *hint* av brunt.

Men om du ønsker et grått bord uten at det brune lyser gjennom så er det bare å starte med å beise de første to strøkene med en beis som heter hvitkalket. For så å ta den grå 1 eller flere strøk etterpå :-) Det hvite vil da sperre for at det brune skinner gjennom :-) Husk du ser selv når du føler fargen er riktig for deg :) Og ta deg tid til å la det tørke godt mellom hvert strøk så du får se fargen skikkelig :-)

5. Bordplaten er ferdig beiset og du er fornøyd :-) Da plasserer du en bruskork eller eggeglass under hvert bein på bordet før du starter å male rammen og beina. Anbefaler å male et strøk med heftgrunning først for best resultat, men det må ikke. Så er det bare å male 3 strøk med hvit eller ønsket farge. Malingstype og treverk kan avgjøre hvor mange strøk du trenger, det kan være 2 stk og det kan være 5 stk. Men du vet du er ferdig når du er fornøyd :-) Om treverket reiser seg (blir nupper) når det blir vått så er det bare å pusse lett over med fin pussepapir (180) mellom hvert strøk med maling (når det er tørt). Husk da å vaske bort alt støv før du maler neste strøk.

6. Bordplaten som er beiset MÅ få seg noe beskyttelse, for vist ikke så trekker alt inn i bordet. Så enten lakk (helst gulvlakk) eller voks bordplaten før du sier deg ferdig. Jeg har brukt 3 strøk med trestjerner gulvlakk i matt siden jeg hater sånne glossy og shiny overflater på møbler :-) Grunnen til jeg bruker gulvlakk på et bord er for den er så mye mer slitesterk en annen lakk. Og når du først har hatt jobben med og redesigne et sånt flott bord så vil du ikke at det skal bli ødelagt med det første :-)

 

Du kan også redesigne bordet ved å legge på nye planker eller tapet på bordplaten :-) Som er ypperlig på bord som er laget av spon eller kryssfiner :-) Det er også kjempe lekkert :-) Kan lage et innlegg om det også om det er ønskelig :-)

 

Handleliste til beiset bord:

-Et bord :-)

- Salmiakk eller kraftvask.

-Pussepapir - 80 og 180 (finhetsgrad).

-Grunning (må ikke).

-Hvit maling - #JotunLady supreme finish i fargen Klassisk hvit.

- Beis - Lady interiørbeis i fargen Patina grå. (+ Fargen hvitkalket om du ønsker helt gått bord).

-Gulvlakk - Trestjerne gulvlakk, matt. Eller en voks.

- 4 bruskorker eller eggeglass (under føttene ved maling).

-Pensler.

-En lofri klut eller gammel t-shirt.

Husk å alltid ha en egen pensel til lakken og beisen, gjerne en av de grå (50mm) som jotun har.

For flere farger og inspirasjon ta en titt her på Jotun sine sider <3

 

Legger ved noen bilder av tv-benken og noen andre møbler som har fått samme behandling med beise metoden <3

Lykke til og spør gjerne om det skulle være noe underveis :-) <3 Håper dere får en super flott mandag :-)#blogg #interiør #møbler #design #maling #hjemmet #oppussing #oppskrift

23 kommentarer

Cecilia Catharina

23.03.2015 kl.11:56

Så utrolig fint alt sammen ble! :D

Ha en fantastisk mandag og kos deg masse :-)

nyttlivtilhjemmet

23.03.2015 kl.11:59

Cecilia Catharina: Takk :) Det er ikke så vanskelig når man bare vet hvordan :-) Håper du også får super dag <3

Siv Anita

23.03.2015 kl.12:46

Så fint det ble:))

nyttlivtilhjemmet

23.03.2015 kl.13:48

Siv Anita: Tusen takk <3 Så hyggelig at du titter innom :-)

Frank

23.03.2015 kl.20:46

Riktig flott!!!👍

nyttlivtilhjemmet

23.03.2015 kl.20:47

Frank: Takk for det :D

Hilde

18.06.2015 kl.09:38

Herlig bord! Jeg ble så inspirert at innen tre timer hadde jeg henta et bord på andre siden av byen, kjøpt beis, maling og lakk, og allerede pussa ned bordet! Jeg er i dag ikke helt ferdig med alle strøkene med hvitmalingen med det blir kjempefint. Takk for god veiledning gjennom dette innlegget. Det var veldig mye til hjelp! :D

nyttlivtilhjemmet

18.06.2015 kl.11:05

Hilde: åååå nå ble jeg glad <3 Så utrolig koselig å høre :) :) Så kjekt å få tilbakemeldinger :) Ting er som oftest ikke så vanskelig bare noen forteller hvordan :) :)

toms sko

19.06.2015 kl.05:32

kristin h: Knalltips! :-D

nyttlivtilhjemmet

19.06.2015 kl.12:02

toms sko: Takk så hyggelig å høre :)

Susanne

09.07.2016 kl.20:00

Akkurat det jeg var ute etter!! Både oppskrift på fremgangsmåte og resultat! Kjempeflink er du!:D Hvis du ikke allerede har laget innlegg om hvordan du ordner nye planker og tapet på kryssfinerbord så hadde det vært veldig interessant å sett hvordan du gjør det!:)

nyttlivtilhjemmet

30.08.2016 kl.10:24

Susanne: Så kjekt å høre ?? Tusen takk ?? Det kommer mye mer utover høsten/vinteren og bord er en av tingene ?? Vært litt tøft med ny jobb og mye sykdom siste tiden, men går de mot enklere tider ????

Mona Synnøve

21.08.2016 kl.10:09

Kan du legge ut fremgangsmåte for hvordan du tapetsere ei bordplate?

Møblene dine ble kjempe fine, så når jeg skal begynne å pusse opp noen av møblene, skal jeg bruke fremgangsmåten din :)

nyttlivtilhjemmet

30.08.2016 kl.10:26

Mona Synnøve: Hei ?? Det kommer om ikke så lenge håper jeg ?? Vært en tøff periode med innkjøring i ny jobb så har vært lite tid til bloggen selv om jeg har mange prosjekter ?? Ligger mer på insta min: nyttlivtilhjemmet ??
Tusen takk, det er så utrolig gøy å høre ??

Britt Synnes

18.03.2017 kl.14:39

Hei. Her var masse nyttige tips. Du er utrolig flink. Jeg lurte på om du brukte matt eller halvblank på malingen? Mvh Britt

nyttlivtilhjemmet

18.03.2017 kl.15:17

Britt Synnes: Hei, tusen takk ? Det var hyggelig å høre ??
På dette bordet ble det brukt 15 glans.
Men jeg har egentlig gått mer over på å bruke halvblank trestjerner gulvmaling på møbler som må tåle litt ekstra juling fra barna ??
Men fortsatt klassisk hvit :)

Britt Synnes

18.03.2017 kl.14:52

Hei. Her var masse nyttige tips. Du er utrolig flink. Jeg lurte på om du brukte matt eller halvblank på malingen? Mvh Britt

Britt Synnes

19.03.2017 kl.13:14

Takk for svar. Skal trekke om spisestue stolene mine og male dem kvit. Bordplaten skal pusses ned og beises. haller beisen som du har brukt litt mot beige når den kommer på furuen eller blir det mer grått? litt vanskelig å se helt klart på bildene dine.

nyttlivtilhjemmet

19.03.2017 kl.13:55

Britt Synnes: Så spennende :) Ting man har fikset selv er ofte de som betyr mest :)
På dette er det brukt Jotun Pure Nature sin beis i fargen Patina grå, da vil fargen treverket skinne gjennom å du får en gråbeige med hint av gul farge :) Om du vil ha mer av kun grå så beis først 1-2 strøk med hvitkalket beisen før Patina grå :)
Om du vil ha mer av det brune anbefaler jeg et strøk med hvitkalket og et strøk med den som heter Sjøsand :) Har et bord som skal få den fargen om ikke lenge :)

Britt Synnes

19.03.2017 kl.15:54

Ok. Er glad i sandfarge. Vil at treværket skal skinne igjennom. Valget står å trekke om spisestolene i grått eller beige stoff og det samme på bordplaten. elle melle... greie ikkje heilt å bestemme meg... sukk

nyttlivtilhjemmet

19.03.2017 kl.16:27

Britt Synnes: Stikk en tur innom din lokale malerforretning som selger Jotun, å be om å se Pure Nature prøvene :) Da er valget mye enklere :)
Personlig synest jeg den med hvitkalket og Sjøsand er den fineste, gir mest fargespill og går like fint til brunt som til grått :)
Jeg er på Facebook også under samme navn så er bare å sende bilde og spør om du skulle stå fast :)

Britt Synnes

19.03.2017 kl.16:39

takker. hvor mange strøk med hvitkalk og beis bør en ta da?

nyttlivtilhjemmet

19.03.2017 kl.17:56

Britt Synnes: Et burde holde når man skal ha annen farge over :)
Bare hyggelig å kunne bidra :)

Skriv en ny kommentar

hits